Chia dezert z kokosového mléka a pojednání o chia semínkách

Jídlo 0 comments

Včera jsem byla na rozlučce se svobodou, a protože jsem nevěstě chtěla udělat radost, řekla jsem si, že jí udělám něco dobrého. Všechny to ale známe, takže před svatbou to není na čokoládičky ani šlehačku, nýbrž na přísnou dietu. Říkala jsem si tedy, že je potřeba vymyslet něco „lehčího“.

Chia semínka nebo také česky semínka šalvěje španělské (kdo z vás to věděl? 😉 ) je svým původem ze střední Ameriky a už Aztékové z ní čerpali všechny její benefity. Semínka jsou opravdu bohatá na vápník, hořčík, železo, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Chia také výborně doplní potřebnou vlákninu a vegetariánům dodá nějakou tu bílkovinu. Je to takový moderní „lembas“, protože zahánějí pocit únavy, žízně i hladu. Takže ideální jídlo pro hubnoucí budoucí nevěstu? Jak se to vezme, chia semínka mají 486 kalorií na 100g a z toho 31g tuků. 100g semínek asi na posezení nezbodnete, ale v dezertu jich může být poměrně dost. 😉 Každopádně pokud je jíte syrové, tak mají v břiše tendenci bobtnat a tím zaplňují žaludek a zbavují pocitu hladu. Myslím, že jsou pro hubnutí stále velmi vhodný doplněk.

Historie užívání maličkých chia semínek sahá až k Aztékům a Mayům z Jižní Ameriky, kteří je používali hlavně za zdroj energie. Pojmenování „Chia“ je mayský výraz pro „sílu“.

V Kalifornii roste příbuzná rostlina Salvia columbariae, jejíž semínka jsou známa jako „zlatá chia“.

 

A jak tady na ten dezert?

  • ½ hrnku chia semínek
  • 2 hrnky kokosového mléka
  • 1 lžíce sladkého sirupu (datle, rýžový, apod.) nebo medu
  • ½ čajové lž. vanilkového extraktu
  • ¼ čajové lž. skořice
  • 2 banány
  • 100g Granola (já mám s pekany a javorovým sirupem)
  • Borůvky a strouhaný kokos na posypání
  • Ovoce se samozřejmě může alternovat

 

Do misky nalijeme mléko, přidáme sirup, vanilkový extrakt a skořici a promícháme. Přidáme chia semínka a necháme 20 minut stát, aby nasály vlhkost. Mezitím si na dno nádoby nakrájíme banán, ten posypeme je granolou. Počkáme, až nám chia hmota ztuhne, tak aby se stále dala lít, ale nebyla úplně tekutá a nalejeme jí do nádoby na granolu. Vyčkáme ještě chvíli a posypeme borůvkami a zasypeme kokosem.

Pro ty, co mají zákusky raději sladší, dejte si tam více sirupu. Tento derezt není moc sladký sám o sobě. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *