Dal Makhani v pomalém hrnci a pojednání o luštěninách

Jídlo 0 comments

Velmi často vařím tady tu vegetariánskou (možno i veganskou) mňamku a lidi se mě ptají na recept. Rozhodla jsem se tedy, jako svůj první recept napsat recept na Dal.

Musím nepokrytě přiznat, že jsem ho sama našla na internetu a originál můžete najít u Novice Housewife někde ve Státech. Moje přidaná hodnota je tedy pouze to, že ho přeložím do češtiny 🙂

Příprava je celkem nenáročná, ale surovin je hodně a je potřeba si dobře nakoupit. V původním receptu jsou dva duhy čočky a jeden druh fazolí. Já většinou vezmu, nějaké tři luštěniny, co doma mám a naházím je tam.

Luštěniny jsou výborným zdrojem kde čeho. Pro vegetariány jsou hlavním zdrojem bílkovin. Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B, poměrně dost vápníku, železa a další nerostné látky. Na druhou staru nejsou moc tučné, tudíž jsou výborné, pokud byste se snažili hubnout.

I když to sem úplně nepatří, v dnešní době se hodně rozmáhá jezení sójových výrobků, ať už mléka, jogurtů, tofu a dalších. Sója je dobrá, pokud se jí ve zdravém množství, problém je, že je levná a tak se dnes dostává jako výplň do pokrmů, kde o ní ani nevíte. Sóju proto volte spíše fermentovanou, která se nám lépe tráví a je bohatá na B12ku a vitamín K.

U nás existuje mýtus, že po luštěninách musí člověk „větrat“. Pokud tomu tak je, vězte, že jste je neuvařili správně (popř. má někdo u vás hodně špatné trávení). Můžou za to hodně krátké sacharidy, které se tráví až v tlustém střevě pomocí kamarádských bakterií, které ho obydlují. Jak tedy na ně?

Jak vařit luštěniny všeobecně?

  1. Luštěniny properte ve vodě a nechte je namočené 8-12 hodin, vody by mělo být až 4x více. Čočku stačí namáčet jenom 4 hodiny.
  2. Po namáčení vodu vylejte a vemte novou. Ve chvíli, kdy voda vaří (i s luštěninami), přilejte ještě jeden hrnek studené vody, popřípadě vodu úplně vyměňte za studenou a přiveďte luštěniny znovu k varu.
  3. Prvních 10 – 20 minut vařte bez pokličky a sbírejte pěnu.
  4. Pro dobré trávení hodně pomáhají mořské řasy, do luštěnin se přidává řasa kombu. Pomáhá i přisypání saturejky, kmínu, oregana nebo rozmarýn.
  5. Poté hrnec přikryjte pokličkou a vařte do měkka. Solte až ke konci vaření.

 

V případě našeho Dalu postupujeme podle kroků 1 – 3. Je dobré luštěniny povařit prvních 10 minut a posbírat pěnu. Pak je slijeme a přendáme do pomalého hrnce (já používám Crock Pot). O tom, jaké jsou jeho výhody a jak se s ním zachází napíšu do jiného postu, tenhle už je tak příšerně dlouhý 🙂 .

 

Dal Makhani – recept (konečně)

Recept tvrdí, že je to pro 4 – 6 osob, já se přikláním k těm 6.

  • 1 hrnek černé neloupané čočky (urad saboot)
  • ½ hrnku červených fazolí
  • ½ hrnku loupané žluté čočky (channa dal)
  • 2 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
  • 2 chilli papričky (já je nahrazuji chilli omáčkou, protože papričky většinou neseženu, všeobecně si myslím, že pokud je vynecháte, nic se nestane)
  • 2,5 cm zázvoru
  • 6-8 stroužků česneku (podle velikosti)
  • 1½ čajové lž. soli, nebo podle chuti
  • 4.5 hrnku vody
  • 1 hrnek rajčatového pyré
  • ¼ čajové lž. muškátového oříšku
  • ½ čajové lž. garam masaly (většina níže popsaného koření je k dostání v indickém obchodě)
  • 1 čajové lž. římského kmínu
  • 2 lžíce pískavice řecké seno
  • Špetku garam masaly
  • ½ čajové lž. chilli
  • ½ čajové lž. mangového prášku
  • 2-3 lžíce másla
  • ½ čajové lž. černé soli (také v indických obchodech)
  • 1 čajové lž. mletého koriandru
  • 2-3 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného na dozdobení
  • ½ čajové lž. sušené cibule v prášku

Na konci můžete přidat ½ hrnu smetany a ½ hrnku mléka, Dal tak získá sametovou chuť (kterou získáte i přidáním více másla). Vegan toto můžou s klidným srdcem vypustit. 🙂

Postup je rozdělen do 3 fází:

Fáze 1 – chilli zázvorová pasta

Fazole si předvařte, jak popsáno výše. Po 10 minutách vaření je hoďte do pomalého vařiče a přisypte čočky.

Chilli papričky zbavte semínek a na 10 minut je zalejte vodou. Vodou pak slijte a nakrájejte je. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Česnek propasírujte. Vše smíchejte dohromady a vznikne pasta, kterou šoupněte k luštěninám v hrnci. Přidejte ghí a nakonec vodu. Zapněte pomalý hrnec na nízký/pomalejší stupeň a nechte to tam přes noc.

Fáze 2 – přidáváme koření

Ráno můžete fazole trochu rozmixovat tyčovým mixérem, ale čočka se skoro vždy rozvaří tak, že mi dál už tak přijde dost hustý a tudíž ne vždy mixuji. Pak přidáme rajčatového pyré, muškátový oříšek, garam masalu, římský kmín, pískavici, chilli, mangový prášek, černou sůl, mletý koriandr a 2-3 lžíce másla. Necháme vařit další 4-6 hodin.

Fáze 3 – konec vaření

Těsně před podáváním přidáme špetku graham masaly a smetanu s mlékem. Pro vegany je možné máslo vyměnit za ghí a krásně se zde hodí smetana z kokosového mléka, která se dá většinu sebrat z vrchu kde jaké konzervy s kokosovým mlékem. Kokos indické kuchyni sluší vždycky 😉

Dal pak na talíři ještě dozdobíme nasekaným čerstvým koriandrem. Bez koriandru není dobrého Dalu.

 

Podávat se dá s jasmínovou rýží nebo indickým nanem.

Recept na normálně vařený Dal také někde mám a časem posdílím. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *